12.9.2005 AT

 

REINO TENKASEN KOKOELMA

1. Mustanauhaisessa kansiossa

Viranomaisten antamia asiakirjoja
Viipurin lääninkanslian 30.4.1920 "valokuvaajan poika" Reino Ensio Tenkaselle antama matkapassi 5 vuodeksi matkustamiseksi Englantiin, Afrikkaan ja Australiaan.
Passileimoista päätellen käynyt ainakin Englannissa, palannut Suomeen marraskuussa 1920.

Ansiomerkkien luovutuskirjoja
Sodan 1939-1940 muistomitalin luovutuskirja vanh.konstaapeli Reino Ensio Tenkaselle.
Päämajan muistoristin luovutuskirja Reino Ensio Tenkaselle. Annettu 10.10.1956.
Ensimmäisen luokan vapaudenmitalin luovutuskirja sotilasvirkamies Reino Tenkaselle v. 1942.
Sodan 1941-1945 muistomitalin luovutuskirja elokuvaaja Reino Ensio Tenkaselle v. 1957.
Ensimmäisen luokan vapaudenmitalin luovutuskirja vääpeli Reino Ensio Tenkaselle 5.6.1958.

Kirjeitä
Eudoksius Tenkasen Pyhäjärvellä 29.5.1920 päivätty avoin takuukirje poikansa Reinon suunnitteleman Sydneyn-matkan riskien varalta. Sydneyssä oli Reinolle tarjolla valokuvaajan paikka. Se peruuntui kuitenkin Reinon vastaanottajan kuoleman takia.
Mary Alfthanin (s. Svinhufvud) Helsingissä 14.7.1920 ruotsinkielinen avoin kirje, jossa mainitaan konsuli Kaarlo J Nauklérin antaneen suosituksensa Reino Tenkasen Australian-matkalle. Aiheeseen liittyy kaksi sähkettä.
Norjan varakonsulaatin Kotkassa 30.9.1920 päiväämä todistuskirje Reino Tenkasen pestaamiseksi Odine-nimiseen norjalaiseen laivaan, joka oli lähdössä Kotkasta Lontooseen.

Helsingin kaupungin Museon kiitoskirje 15.12.1965 Reino Tenkaselle tämän luovutettua sille piirustuksensa Helsingin kaupungin pommituksesta 26.-27.2.1944.

Suomen Elokuva-arkiston/Lauri Tykkyläisen lähetemuistio 16.6.1993 Reino Tenkaselle. "Ohessa pari valokuvaa tervehdyksenä muistoksi viime syksyisestä tapaamisestamme nuoruutesi maisemassa Atelier Universalin pihassa." Liitteenä kaksi valokuvaa Reinosta ja yksi, jossa Reinon lisäksi esiintyy yksi mies ja yksi nainen (Tykkyläisen pariskunta?).

Sotilasmoottoripyöräseura Somoksen puheenjohtajan Johan Salon kirje Hyvinkäältä 5.8.1994 Reino Tenkaselle ja kutsu seuran kokoukseen.

Christina Forsblomin kirje 15.2.1995 Porvoosta Reino Tenkaselle Helsinkiin. Kertoo ymmärtäneensä Reinon viikko sitten esitetystä TV-haastattelusta, että tämä oli 1930-luvulla kirjoittajan miesvainajan Carl Gustaf Rönnholmin hyvä ystävä. Kuvailee miehensä ja omiakin elämänvaiheita.

Henry Tudermanin ruotsinkielinen kirje 17.2.1998 Helsingistä pikkuserkuilleen koskien Måren Åbergin (1716-1784) jälkeläisiä. Kysyy heiltä henkilötietoja sukuselvitystä varten. "Vår närmaste stamfader är rusthållaren Karl Fredrik Åberg (1833-1913), som hade två söner, Fredrik Konstantin och Karl Robert samt en dotter Mathilda Charlotta. Karl Robert var min morfar och ni är efterkommande av Mathilda Charlotta. Greta Lindberg har hjälpt mig att samla Mathildas avkomlingar."

Kirjeen jakelu:
Greta Linderborg,
Riekontie 5, Lahti

Ann-Marie Rydfjäll,
Skogsbrynet 31
90232 Sverige

Rolf Lindfors
48 Davya, Kitimat 13 c

Ulla Piipponen
Urheilutie 5
46900 Inkeroinen

Erik Lindfors
Vesitorninkatu 29
45140 Kouvola

Ann-Charlotta Björklund
Borginkatu 15 D

Kuunnelmia
Reinon v. 1936 kirjoittama käsikirjoitus kuunnelmaksi tehostemerkintöineen otsikolla Ja avaruus sen yllä kuiskaa - Miksi? Tarjonnut Yleisradioon, joka ei ottanut kuunnelmaa esitettäväkseen. Reinon kommentit viimeisen sivun kääntöpuolella.

Lehtileikkeitä
Kuva Vpl Pyhäjärven kirkosta ja kunnantalosta v. 1932.

Kari Vanhapihan tekemä haastattelu: TK-KUVAAJA REINO TENKANEN. TUHANSIEN SEIKKAILUJEN MIES. Toistaiseksi tunnistamaton aikakauslehti vuodelta 1984.

Poimintoja:
- Meidän TK-miesten kuvamaa materiaalia oli Tuntemattomassa sotilaassa melko paljon.Minäkin olin mukana aloittamassa elokuvan kuvauksia eräällä suoalueella Porvoon lähellä, sanoo Tenkanen.
---
Tenkanen aloitti valokuvaajana isänsä ateljeessa jo 12-vuotiaana, kun Suomi oli vielä osa Venäjän valtakuntaa. Nuorukaisena hän osallistui kansalaissotaan suojeluskuntien riveissä. 1920-luvun alussa hän seilasi meriä nelimastoisella Odine-parkilla, jäi laivasta Lontoon satamassa ja hankki työpaikan Trans Atlantic Companysta, Suomen osastolta. Vuonna 1922 Tenkanen oli jälleen Suomessa. Nyt hän sai ohjaajakoulutuksen Santahaminen ilmailukoulussa.

- Ne senaikuiset konehärvelit olivat sellaisia, että nyt ihmettelee, kuinka niillä pysyi ilmassa.

Ehkä oli Tenkasen onni, että lentäjän ura jäi lyhyeksi. Hän siirtyi poliisin palvelukseen Helsingin poliisilaitoksen liikennetoimistoon.

Jatkosodan ensimmäiset kuukaudet Tenkanen koulutti moottoripyöräilijöitä Jyväskylän raviradalla. Mutta kun armeija perusti Tiedotuskomppanian, hänestä tuli TK-kuvaaja.

- Aluksi meillä oli tiukka saksalainen kuvauskurssi, sitten ensimmäiset kuvaustehtävät kotirintamalla. Minusta tehtiin sotilasvirkamies ja luutnantti.

Tulikasteensa Tenkanen sai kevättalvella 1942 Lempaalanjärven taisteluissa. TK-kuvaajia hän muisteli olleen alkuvaiheessa 18. Suuri osa heistä joutui heti etulinjoille. Monet kaatuivat, monet sairastuivat. Koko ajan koulutettiin lisää kuvaajia. Hän itsekin haavoittui Laatokan tuntumassa.

- Rintamasotilaat suhtautuivat TK-kuvaajiin ystävällisesti ja toverillisesti. Ongelmia oli sensijaan kotirintamalla. Tehtävämme merkitystä ei tajuttu. Nythän se ymmärretään, kun meillä on TK-miesten kuvaamaa sotahistoriaa 400 000 filmimetriä.

Heti sodan päätyttyä Reinolle tarjottiin vakinaista työtä armeijan kuvaajana. Hän otti toimen vastaan ja palveli aina vuoteen 1959. Viisikymmenluvulla hän teki runsaasti opetusmateriaalia. Hän osallistui vuoden 1952 olympiakisojen kuvaamiseen. Vuosikymmenen kuluessa hän teki myös matkoja Eurooppaan ja Lähi-itään.

- Olin professori Aapeli Saarisalon mukana Israelissa, ja siltä matkalta teimme myös elokuvan. Myöhemmin kävin myös Bagdadissa, Eufratin ja Tigrisin varrella ja Babylonian raunioille. Etsimme paratiisia.

Vuonna 1964 Tenkanen matkusti yhdessä kapteeni Paavo Louekarin kanssa Kyprokselle kuvaamaan filmiä Suomen YYK-pataljoonasta. Eräällä kuvausretkellä ponnisteluja seurannut jano muodostui kohtalokkaaksi. Sekä Tenkanen että Louekari joivat purosta vettä, joka sisälsi sikäläiselle saaristolle tyypillisen ameeban. Ripulilla alkanut sairastuminen jatkui Tenkasen osalta vuoden. Kapteeni Louekari kuoli tähän ensin vaarattomalta tuntuneeseen tartuntaan.

Välillä tuntuu kuin Reino Tenkanen itsekin hämmästelisi kymmeniä vuosia jatkunutta onnekkuuttaan. Hän on selviytynyt tuhansista vaaratilanteista suhteellisen vähäisin vaurioin. Vaarallinen elämä - pitkän iän salaisuus?

Esko Mustonen: Reino Tenkasen aseena oli kamera. Katso!-lehdessä v. 1985 julkaistu haastattelu.

Riitta Saarinen: Herrasmies maalla, merellä ja ilmassa. Toistaiseksi tunnistamattomassa päivälehdessä vuoden 1990 tienoilla julkaistu haastattelu.

Poimintoja:
Reino Tenkanen, 91, on sytyttänyt palamaan suitsukkeen, joka levittää ympärilleen itämaista tuoksua. Samalla hän näyttää vuosikymmenien varrella tekemiään piirustuksia. Monet niistä kuvaavat tunnettuja historiallisia tapahtumia tunnontarkasti.

- Piirrän heti vaikka sian sorkan, naisen korkokengän tai revolverin. Sieltä ne kaikki tulevat - näkömuistista.

Tenkanen opiskeli aikoinaan Viipurin piirustuskoulussa, mutta opettajan mielestä oppilas kykeni mielikuvituspiirtäjänä jatkamaan yksin eteenpäin.

- Monta kertaa on eteen tullut tilanteita, jolloin kameran käyttö on kielletty. Silloin on piirustustaidosta ollut hyötyä.

Kirjailija Jack Londonin innoittamana Tenkanen pestautui merimiehehksi purjelaiva Odineen, joka kävi Afrikassa asti. Sen jälkeen laiva haki viinilastin Espanjasta ja palasi Lontooseen. Thames-joella hiiliproomun vaijeri katkesi ja proomu törmäsi Odineen. Matka katkesi siihen ja laiva nostettiin telakalle korjattavaksi. Tenkanen jäi toistaiseksi Lontooseen lastaamaan banaaneja. Tarkoitus oli lähteä Australiaan, jossa oli jo kuvaajan paikka valmiina. Mutta sitten tuli sähke, että henkilö, jonka piti olla vastassa Sydenyssä, oli kuollut. Niin Tenkanen palasi Suomeen.

Tenkanen työskenteli 1920-luvulla useaan otteeseen näyttelijänä Kotkan teatterissa, jossa samaan aikaan näyttelivät Ansa Ikonen, Eino Kaipainen, Helge Salin ja Saara Ranin.

Tenkanen on tehnyt uransa aikana 36 elokuvateattereissa näytettyä dokumenttielokuvaa. Jatkosodassa hän työskenteli tiedotuskomppaniassa pääesikunnan elokuvaajana ja jatkoi työtään joitakin vuosia sodan jälkeen.Tällöin hän kuvasi paljon esim. leikkauksia Tilkan sotilassairaalassa. Kerran hän sai ylimääräisenä tehtävänään kuvata kolmosten syntymän Turun synnytysklinikalla. Eversti oli tuumannut, että laitetaan Tenkanen asialle, sillä se ukko on nähnyt yhtä ja toista.

Myöhemmin Tenkanen toimi tutkijana Helsingin kaupungin poliisilaitoksen liikenneosastolla.

- Siellä tutustuin kauniiseen punatukkaiseen neitoseen, joka palveli kassassa. Hänestä tuli myöhemmin vaimoni.

Historioitsija Aapeli Saarisalon kanssa Tenkanen teki kaksi tutkimusmatkaa Raamatun maisemiin 1950-luvulla.

- Täytyy sanoa, että Aapeli Saarisalon matkoilla Raamattu alkoi elää. Israelissa kuvasimme muun muassa Eilatia, Betlehemiä, Tabor-vuorta ja kuningas Salomonin hevoskasvattamon raunioita. Irakissa olin ensimmäinen ulkomaalainen, joka sai kuvata Babylonian raunioita.

Kymmenisen vuotta sitten Tenkanen päätti lähteä tutustustumaan Amerikkaan parin ystävävnsä kanssa.

- Minä halusin kerta kaikkiaan nähdä Kalifornian, Nevadan,Utahin ja Arizonan. Matkailimme asuntovaunulla aika suuren lenkin. Poikkesimme myös Las Vegasissa. Kaverit menivät pelaamaan ja menettivät rahansa, mutta minä menin kuvaamaan yöllä mitä ihmeellisimpiä mainosvaloja. Ei missään muualla voi olla niin ihmeellisiä näkymiä.

Charmanttia Tenkasta voi kutsua maailmanmieheksi. Hän itse vähättelee kielitaitoaan, mutta tunnustaa kuitenkin osaavansa puhua molempia kotimaisia sekä venäjää ja englantia.

Kapitulanttialiupseerina Tenkanen palveli Santahaminan ilmailukoulussa 1922-23. Vuonna 1975 hän aloitti purjelennon, jonka hän lopetti vasta 79-vuotiaana. Aloittaessaan hänellä oli takanaan moottorilennossa A-koulutus.

- Me vanhat ihmiset osaamme olla varovaisia, kun ei tarvitse enää näyttää mitään. Minulle ei ole sattunut ainuttakaan vahinkoa liikenteessä ja olen sentään ajanut yhdeksää moottoripyörää ja 23 autoa.

Valokuvia
- 2 kpl nuoresta Reinosta
- 1 kpl Reinosta 1920-luvulla koomista naishahmoa Kotkan teatterissa näyttelemässä?
- 1 kpl Reinosta 1980-luvulla?
- 6 kpl Reinon piirustuksista

2. Ruskeanauhaisessa kansiossa

Reinon piirustuksia:

Aihe Raamatusta

Maailman luominen, 24 cm x 31 cm, vuodelta 1962, julkaistu Riitta Saarisn kirjoituksen yhteydessä vuoden 1990 tienoilla.
Saatana kiusaa Jeesusta korkealla vuorella, 17 cm x 19 cm, vuodelta 1965.
Sodoman hävitys, 21 cm x 28 cm, vuodelta 1965, samasta piirustuksesta myös valokuvavedos 17 cm x 22 cm.
Aatami syyttää Eevaa syntiinlankeemuksesta paratiisissa, 19 cm x 25 cm, signeeramaton harjoitelma.
Aatami syyttää Eevaa syntiinlankeemuksesta paratiisissa, 18 cm x 25 cm, vuodelta 1965.
Aatami, Eeva ja käärme paratiisissa ennen syntiinlankeemusta, 17 cm x 24 cm, vuodelta 1966.
Eeva yrittää vietellä Aatamia syntiin paratiisissa, 17 cm x 22 cm, vuodelta 1972.
Johanneksen ilmestys 20:13, 21:4, 14 x 21 cm, vuodelta 1980.
The time of Nefilim (Nefilimin aika; suom. käännöksen mukaan Jättiläisten aika; ks. 1. Mooseksen kirja, 6:4); koko 17,5 cm x 23 cm, vuodelta 1985. Alkuperäisen lisäksi kolme eri tavoin valotettua valokopioita.

Tekniikan maailma
Miehen ja naisen ilona, 16 cm x 22 cm, vuodelta 1929.
Pyhä Pietari ja tekniikan ihmeet, 16 cm x 21 cm, vuodelta 1933.

Sota tai muu väkivalta
Valokuvavedos 20 cm x 26,5 cm vuodelta 1929: raajarikkoja, evakkoja, juopuneita ym.liberaalissa katumaisemassa.
Tuoreimmat uutiset, 21,5 cm x 30,5 cm, vuodelta 1931. "Mexikon kapina, Afganistanin kuulumiset, Berliinin mellakat ...".
Rauhan enkelin epätoivo, 17,5 cm x 22 cm, vuodelta 1938. Kääntöpuolella selitys: Kaasua, kaasua! Rauhan enkelikään ei voi laskeutua sotivan maan päälle ilman naamaria. Pitää nenästään kiinni.
Rauhan ja kuoleman maa. Viimeisen. Koko 16 cm x 23 cm. Kääntöpuolella päiväys 13.3.1944.
Valokuvavedos 17 cm x 22 cm vuodelta 1955: Äiti ja lapset, atomipommin räjähdys taustalla. Kääntöpuolella selitys: Ihmisen perusluonne on sotainen. Aikojen alusta on tapeltu ja kehitetty tappoaseita. Viha ja tuli ovat yhdessä tuhonneet mittaamattomia arvoja. Raunioille on jäänyt nainen lapsineen ja niin on sitten melkein aina uusi elämä päässyt jatkumaan. Mutta kuinkahan käy atomipommin varjossa? - Eikö ole ihmeellistä, että ensimmäinen kuolema oli murha (Kain tappoi Aabelin)? Lisäksi mm. merkintä SANA. - Viitannee sillä nimellä julkaistuun hengelliseen lehteen.

Maapallo atomisodassa, koko 25 cm x 34 cm. Kääntöpuolella teksti: Jos atomistota syttyisi, olisi maailmamme ensimmäisten 10 minuutin kuluttua tämän näköinen - jos näkisimme sen "avaruuslaivasta" katsoen. Ne, jotka ehtivät turvaan, eläisivät vielä toistaiseksi, jos sekään olisi mahdollista valtavan saastemäärän laskeuduttua alas. Poloiset, jotka eivät ehtineet turvaan, kirjaimellisesti paloivat ensi sekunteina, osan jäädessä suuria tuskia kärsien odottelemaan varmaa noutajaa.

Värikynäpiirustus Norjan vastanrintaliikkeen toiminnasta 2. maailmansodan aikana, "Hermot terästä", 21 x 30 cm, vuodelta 1964.
"Hänen haamunsa lepää kaiken tämän yllä"; osateemoina Hitlerin pää, sota, giljotiini, 21 cm x 28 cm, vuodelta 1971.

Valokopio 16 x 22 cm, jättiläiskokoinen haarniskoitu ratsumieshahmo miekkoineen marssii suurissa saappaissaan yli maiseman, vuodelta 1989.

Historiallisia hahmoja tai muita henkilöitä
Italiatar, harjoitelma A4-kokoisella arkilla, vuodelta 1952.
Kleopatra, 14,5 cm x 21,5 cm, vuodelta 1955.
Profiilipiirros (toistaiseksi tunnistamattomasta) Ebba-rouvasta A4-kokoisella arkilla, vuodelta 1959.
Kleopatra petoeläinten seurassa, 13 cm x 19 cm, vuodelta 1984.
Henry Morton Stanley (1841-1904), harjoitelma, esiintyy eri aiheita käsittävällä piirustusarkilla vuodelta 1964.
Harjoitelmia Galenoksesta, paratiisin Eevasta ym. A4-kokoisella arkilla, vuodelta 1965.
Harjoitelmia Giulietta Masinasta, elokuvan La Strada filmitähdestä ym. A4-kokoisella arkilla, vuodelta 1971.
Keisari Wilhelm II, 12,5 cm x 19 cm, vuodelta 1984.

Aiheena naissukupuoli
Hänen majesteettinsa naisen voittokulku, 11 cm x 17 cm, vuodelta 1929.
Hänen majesteettinsa naisen voittokulku, harjoitelma A4-arkilla, vuodelta 1964.
Harjoitelma alastomasta naismallista arkilla 16 cm x 24 cm, vuodelta 1959.
Harjoitelma alastomasta naismallista arkilla 18 cm x 24 cm, vuodelta 1981.
Temptation (alaston naisvartalo kuutamoyössä), 19 cm x 21 cm, vuodelta 1962.
Värikokeilu naisvartalosta kuutamolla ja tunturimaisemasta A4-kokoisella arkilla, vuodelta 1964.
Nainen ja hirviö, 14 cm x 13,5 cm, vuodelta 1984.

Muita aiheita
Uusi maailma, 14 cm x 23,5 cm, vuosi 1952. Piirustuksen alareunassa sinisellä Israel, piirros liittynee Israelin valtion perustamiseen.
Onnellisten saari, 17 cm x 24 cm, vuodelta 1978.
Randez Voux (jälleennäkeminen), 15,5 cm x 16,5 cm, vuodelta 1974.
Harjoitelmia eri aiheista arkeilla vuosilta 1956, 1965, 1972 (joukossa "oma itte, siihen aikaan kun olin nuori ja mulla oli tukka") ja 1984 ("Näköni on hiukan väsynyt") sekä kirjekuoren takasivulle tehty harjoitelma, mahdollisesti samalta vuodelta.